Práce
Piotr Góryjowski : Foodtrucks
Autor: Piotr Góryjowski
Výstavní soubor za 1. ročník
Vedoucí: Arkadiusz Gola
Oponent: Neuveden
Inventární číslo:
Rok: 2021
Foodtrucks – rozběhnutý projekt Lidé. Čím dál uspěchanější, celý den se nezastaví: schůzky, konference, na dálnici zase stojí provoz, pak večer s rodinou... času je stále méně. Když se poštěstí a najde se chvilka klidu aspoň na obědovou pauzu, člověka zachraňují fastfoody. Staly se symbolem moderního světa a bohatého „západního” života, postupně vytlačily jídelny z dob socialismu a dnes denně zachraňují davy uspěchaných lidí. Dietologové ale bijí na poplach a na síle získávají myšlenky slowfoodu či zdravé výživy. Lidé už nechtějí jíst jen proto, aby se najedli. Tomu všemu vyjíždějí naproti foodtrucky a všem okolo rychle servírují kvalitní, často dokonce i zdravé jídlo. Bufety na kolečkách jsou už řadu let součástí každé větší párty nebo festivalu. Jenže dnes už nestačí jen grilovaná klobása nebo toasty - jídlo dnes musí mít něco svého, originálního. Často je i samotný vůz pomalovaný, aby s ním ladil. Zkrátka se počítá každý detail, který vás odlišuje od konkurence. Nejvíce ze všeho se ale samozřejmě počítá chuť. O tu dbají nadšenci, kteří často žijí přímo ve svých vozech jako nomádi. Na jednu stranu jde o pořádný chaos. Jídlo ve stoje, bez talíře, jen v papíře a plastu, co se pak vrší v koši a celém jeho bezprostředním okolí. Na druhou stranu ale můžeme vidět nepřebernou paletu různých jídel a chutí, kolikrát i lepších i zdravějších, než seženete v kamenných restauracích. Na třetí stranu jde také o volnost - o jídlo bez pravidel. Jídlo, u kterého vás nikdo nesoudí, že jíte rukama jako pračlovek, protože tak jedí všichni. Na stranu čtvrtou tu pak máme i chuť dálek - dnes už nemusíme jezdit do světa ochutnávat jeho speciality, dnes za námi jídlo doslova přijede. Zvláštní, exotické, různorodé. Přijede a splní nám naše gurmánská přání i chuť experimentovat. Foodtrucky jsou u nás ještě stále poměrně nová věc. Ať už je to dobře, nebo ne, prostě jich zatím není moc. Stále ale přibývají. Stejně tak budou přibývat i snímky ve fotografickém projektu "Foodtrucks". Ten se snaží zachytit tuto rychle se měnící "kulturu stravování" v Polsku už od roku 2016.